3 dakika okundu
Bir şirketin Degeri Nasıl Olcülür?

Bir işi / şirketi değerlerken başvurduğum dört farklı yöntem var. 

1. İndirgenmiş nakit akışı metodolojisi 

2. Göreceli değerleme 

3. Tasfiye değeri 

4. Kesin satış 

Her değerleme yönteminin kendine göre artıları ve eksileri vardır. Dört yaklaşımın tümünü tek bir şirkette kullanmak, bir şirketin değerinin ne olabileceğine dair en doğru yöntemi sağlar. Aşağıda her yaklaşımı ayrı ayrı acıkladım. Bunları bir başlangıç noktası olarak kullanın.

• İndirgenmiş Nakit Akışı: Her zaman indirimli nakit akışı değerlemesi ile başlarım. Bu değerleme yöntemi en çok zaman alan yöntemdir. Her modeli sıfırdan yapıyorum. Segment düzeyindeki verilerden modelleyin ve konsolide tablolara akmasını sağlayın. Gelecekteki serbest nakit akışlarını tahmin etmeye çalışırken, geçmiş performansın doğru bir resmini bir araya getirmek için kazanç raporlarını, transkriptleri ve tüm finansalları gözden geçiriyorum. Bir işletmenin nasıl çalıştığını anlamak istiyorsanız, bir şirket üzerinde indirimli bir nakit akışı modeli oluşturun, ardından 500 tane daha oluşturun. Profesyonel yatırımcıların şirketlere nasıl değer verdiği konusunda önemli miktarda bilgi edineceksiniz. 

• Göreceli Değerleme: İndirgenmiş nakit akışı tamamlandıktan sonra bu şirketi emsalleriyle karşılaştırırım. Rakiplerine göre indirimli ticaret yapan şirketleri satın almaktan hoşlanırım. Piyasa değeri, kurumsal değer, gelirler, FAVÖK, net gelir ve bir şirketin sahip olduğu herhangi bir varlık gibi herhangi bir analistin yapacağı tüm düzenli temel ölçütleri kullanıyorum. Bu değerleme yöntemine, indirimli nakit akışı modeli kadar ağırlık vermiyorum, ancak yine de alet çantamda önemli bir araç. 

• Likid Değeri: Daha sonra ağırlıklı olarak tasfiye değerine odaklanırım. Herhangi bir yatırımcının amacı para kaybetmemektir. Olumsuz tarafa odaklanırsanız, yukarı yön kendi kendine hallolur. Bir tasfiye değerleme analizinde, bir şirketin tüm varlıklarını tasfiye etmesi durumunda ne kadar değerli olabileceğine odaklanırım. Bu analizin büyük bir kısmı bilançoya ve tüm varlıkların değerinin ne olabileceğine odaklanmıştır. Daha sonra bu varlıkların değerini muhafazakar amaçlarla iskonto ediyorum. Tüm yükümlülükler sabit tutulur. 

• Kesin Satış: Kullandığım son değerleme tekniği, bir şirketin bir rakibe, özel sermayeye veya herhangi bir üçüncü tarafa satılması durumunda değerinin ne olabileceğini bulmaya çalışmaktır. Bu değerleme yöntemi, herhangi bir marka değerini ve sinerjiyi (kurumsal maliyetlerin kaldırılması) bir üçüncü şahsın varlığı doğrudan satın alması halinde ekleyebileceğini hesaba katar. Bu değerleme yöntemi, marka değeri değerlemeye dahil edildiğinden ve şirket ekibi tipik olarak boşaltıldığından maliyetler azaltılabildiğinden, tipik olarak en agresif yöntemdir. Bir işletmeyi değerlemeyi anladıktan sonra, araçları işe koymanız ve gerçekten de işletmenin altına imza atacak kadar derine inmeniz gerekir. Bir işletmeyi araştırmaya başlamak ve dogru değerlemek için, önce araştırmaya için doğru işi bulmanız gerekir. 

Ne tür şirketler olacak? 

Bir şirkete nasıl değerleme yapilacağını öğrendikten sonra, değerleme ve yatırım yapacak şirketler bulmanız gerekir. Piyasadan daha iyi performans göstermek istiyorsanız, yalnızca kimsenin bakmadığı şirketlere odaklanmak isteyeceksiniz. Eğer ki… 

250 milyon dolardan fazlasını yönetiyorsunuz 

Sizin için çalışan parlak analistlerden oluşan bir ekibiniz varsa 

• Sektör veya şirket konusunda tam bir uzmansınız 

Hemen hemen büyük bir hedge fon yöneticisi değilseniz, bulabileceğiniz en küçük, en likit olmayan, en yanlış anlaşılan ve alışılmışın dışında yatırımları araştırıyor ve yatırım yapıyor olmalısınız. 

Bir sonraki 10.000'inci Tesla analisti olmayın. Rekabette asla bir avantaj elde edemezsiniz. Ne kadar kazanç raporu okursanız okuyun. Modeliniz ne kadar ayrıntılı olursa olsun. Ne kadar kanal kontrolü yaparsanız yapın. Tesla'da sokaktaki en akıllı yatırımcı olmak neredeyse imkansız olacak. Büyük sermayeli hisse senetlerine yatırım yapmanın hiçbir zaman avantajı olmayacak. 

Yatırım dünyasında avantaj elde etmek için kimsenin bakmadığı şirketlere bakmaya başlamalısınız. Kimsenin bakmadığı şirketler Wall Street'teki en küçük şirketler. Mikro ve penny hisse senetlerinden bahsediyorum. Piyasa değeri 300 milyon doların altında olan şirketler. 

Penny hisse yatırımı son yıllarda benim tatlı noktam oldu. Uzayı seviyorum. Birincisi, ben kalpten muhalifim. Kalabalığın yaptığını yapmayı oldum olasi hiç sevmedim. Koyun. Yatırım yapmaya başladığımda orijinal hisseleri araştırmak istedim. Hisse senetleri başka kimsenin araştırmadığı. Penny hisse senetlerini bu şekilde buldum. 

Bu alanda çok az kurumsal yatırımcının oynadığı mikro hisseleri keşfettikten sonra çok çabuk aklıma geldi; eğer bu hisseleri gerçek değerlerinin çok altında satın alırsam, gerçekten iyi gelir elde etme potansiyeline sahiptim. Mikro hisselerin çalışmasını sağlayan birkaç şey vardır: 

1. Pek çok yatırımcı onlara bakmıyor ve tipik olarak kurumsal yatırımcılar değil. Ortalama bir Hasan abi ile rekabet ediyorsunuz, Harvard'da sınıfının birincisi olan bir adamla değil. 

2. Değerlemeler tipik olarak daha az agresiftir. Büyük ve hatta küçük hisse emsalleriyle karşılaştırıldığında, mikro hisseler göreceli olarak daha az agresif değerlemelere sahiptir. İki ila üç FAVÖK'ün düştüğünü düşünün. 

3. Tasfiye değerinden daha düşük fiyata işlem yapan şirketler bulabilirsiniz. Tüm varlıklarının tasfiye değerinden daha düşük bir fiyata büyük bir hisse senedi bulmak çok nadirdir. Mikro hisse senedi topraklarında, çok nadir değil. 

4. Yönetim ekipleriyle konuşabilirsiniz. Mikro hisse alanında, bu işletmeleri yöneten yönetim ekiplerine doğrudan erişebilirsiniz. Bir telefonu elinize alırsanız, neredeyse %80'lik bir isabet oranıyla, bir şirketi yöneten ekiple sohbet edebilir ve açık bir diyalog kurabilirsiniz. Mali durumu hakkında bir sorunuz varsa, Elon Musk'ı telefona almayı deneyin. 

Piyasadan daha iyi performans göstermek istiyorsanız, en belirsiz hisse senetlerine bakmaya başlamalısınız. Alışılmışın dışında olan hisse senetleri, mülkün teminat altına alınması için gereken araştırma miktarını toplamak aylar alır. Kimsenin bakmadığı hisseler. Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? 

İşte bazı örnekler 

• DXL hisselerini COVID-19 start verince satın almaya başladım. Hisse senedi NASDAQ'dan çıkarıldı ve OTC’ de işlem görüyordu. Pek çok varlık yöneticisinin OTC hisse senetlerini elinde tutamayacaklarına dair yetkileri olduğu için zorlanmış satıcılar vardı. Yönetim ekibi çok büyük miktarda maliyet düşürdü ve işlerin daha iyiye gideceğini öngörüyordu. On yılın en düşük seviyesinden işlem görüyordu ve hisse fiyatı sadece 0.25 dolardı. Hisse senedi şu anda 6.50$/hisse seviyesinde. 

İnsanların nefret ettiği hisse senetlerini satın almayı seviyorum. Çevresel, Sosyal ve Yönetişim kitlesi bu sektörden nefret ediyor: Romaco. Bundan o kadar nefret ediyorlar ki, endüstri finansman bulmakta zorlanıyor. Emtialarının fiyatı yükselmeye başladığında onu almaya başladım. O zamanlar sektörü kimse izlemiyordu. Gerçekleşmek üzere olan muazzam şirket kaldıracına rağmen kendimi tek kişi gibi hissettim. Bu şirketin 2022'de piyasa değerinin neredeyse yarısını serbest nakit akışından elde edeceğini tahmin ediyordum. Hisse senedi şimdi iki katından fazla arttı. 

Piyasada para kazanmanın bir başka harika yolu da iflastan yeni çıkmış şirketleri incelemektir. Tipik olarak bir şirket iflastan çıktığında, gerçek değerinden önemli bir indirimle işlem görür ve çoğu zaman OTC kurullarında işlem görür. SBSAA bu duruma uyuyor. Piyasadaki en düşük değerli menkul kıymetlerden biri olabilir. Bu şirket sektördeki en iyi operatör olmasına rağmen, emsalleri 2-3 kat daha fazla değerle ticaret yapıyor. Ancak çirkin tarih ve OTC durumu göz önüne alındığında, neredeyse hiç kimse bu şirketin varlığından bile haberdar değil. Ve şimdi yeni SEC yasaları ile, bir komisyoncu ile özel işlemler yapmadığınız sürece hisse senedi satın almak neredeyse imkansız. 

Uluslararası ve mikro hisseleri karıştırın ve bazı ucuz değerleme indirimleri elde edin. “Bildiğim en ucuz hisse senedi” olarak belirlediğim DIIBF şirketi, kelimenin tam anlamıyla piyasadaki en ucuz hisse senetlerinden biri. Şirket kısa süre önce, neredeyse tüm piyasa değerini nakit olarak getirecek bir varlık satışını duyurdu. Buna ek olarak, sattıkları varlık kadar değere sahip birkaç iş segmenti daha var. Mevcut değerlemede önemli ölçüde yukarı yönlü ve çok az olumsuzluk bekliyorum. Bu hisse senedi portföyümdeki en büyük hisse senetlerinden biri, çünkü potansiyelin yukarı yönlü olduğunu düşünüyorum. 

Bunlar ve RR, Bingo gibi henuz penny iken sahip olduğum hisse senetlerini uzun vade ve hedef fiyat ile pozisyon almis durumdayim. Aldigim neredeyse tüm hisse senetlerinin küçük bir piyasa değeri vardı, kurumsal kapsama çok az olsa da vardı ve her hisse senedi kendi gerçek değerinin önemli ölçüde altında işlem görüyordu. Benim hisse senedi yatırımı noktasındaki stratejim bu yönde. Hepinize bol kazançlar.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.